QUÈ ENS ACOSTUMA A PREOCUPAR DELS NOSTRES FILLS?
Dels 0 als 3 anys:
Durant aquest període el nen presenta una sèrie de canvis importantíssims en la seva evolució.
La mare és el referent més clar, que li donarà seguretat i afecte, pel que el plor, normalment, anirà dirigit a ella i a la seva atenció.
Temes d’interès:
- Quan surten les dents
- La comunicació i primeres paraules
- El caminar i el desplaçament
- L’ansietat de separació i la dependència
- Les rebequeries i els límits
- Quan treure el xumet
- La gelosia
- Els hàbits:
- El moment de vestir-se
- El moment de treure els bolquers i d’anar al lavabo
- El moment de menjar
- El moment d’anar a dormir
- Les primeres relacions socials
- L’inici i l’adaptació a l’escola bressol
Dels 3 als 5 anys:
El nen augmenta el seu interès per les persones i vol ser considerat important a la seva família. Desenvolupa noves habilitats i més control, acompanyat d’una evolució de moviments que li permet més autonomia i independència.
La seva curiositat i activitat no coneixen límits.
En aquest període es manifesta del tot la intel·ligència simbòlica, que permet representar coses que no estan presents.
El llenguatge arriba a una etapa molt desenvolupada, i el joc permet manifestar simbòlicament situacions, personatges, objectes i activitats.
Temes d’interès: el joc, les primeres mentides, les pors, l’autoestima, l’agressivitat, el retard en el control d’esfínters, les regressions, el tema de la mort, les preguntes sense resposta, el dibuix, la gelosia, els divorcis, l’entrada a l’escola, els amics imaginaris, baralles i rebequeries, pactar i compartir, saber el que està bé i el que està malament, els premis i els càstigs…
Dels 6 als 8 anys:
Aquest període és de ple desenvolupament.
Existeix un triangle important que influenciarà al desenvolupament del nen: la família, l’escola i els amics.
Durant aquest període s’iniciarà el pensament més lògic, que li permetrà arribar més enllà del que simplement té al davant.
El nen buscarà més independència i autonomia, pel que cal aprofitar per desenvolupar noves habilitats, responsabilitzar-lo de determinades tasques o augmentar la seva col·laboració en molts aspectes de la convivència familiar.
A nivell familiar, millorarà el diàleg, augmentaran les negociacions i apareixeran els pactes formals, ja que podran opinar amb més llibertat.
Les relacions amb altres nens canviaran de manera important: li agrada estar amb ells i els necessita, hi haurà noves formes de convivència, jocs de converses secretes…
Temes d’interès: els complexes, l’autoestima, les capacitats mentals, educació en valors, patrons educatius, necessitat de mantenir normes estables, la conveniència obligada, la vulnerabilitat afectiva, les crides d’atenció, la relació entre germans, la sinceritat i les mentides, com donar ordres, com posar límits, els reforços i les càstigs, l’inici de l’escolaritat obligatòria, la lecto-escriptura, els resultats acadèmics, les activitats extraescolars, els companys i els amics, les pors, l’enuresi nocturna…
Dels 9 als 11 anys:
Durant aquesta etapa els infants realitzen la transició d’un període de gran dependència als primers moments d’independència i diferenciació, que prepararan al nen per a la seva futura adolescència.
La necessitat de normes, regles, pautes i límits clars de conducta i la creació i el manteniment de certs hàbits hauran de conviure amb l’escolta activa, el diàleg, la paciència, la comprensió i la gran dedicació de temps per part dels pare.
Comencen a sorgir temes que inquieten els pares i s’hauran d’iniciar a enfocar les diferents maneres de veure la vida.
Durant aquesta etapa haurem d’afavorir el desenvolupament dels nens, la seva autoestima, procurar que siguin persones segures, sociables i sensibles, fomentar bons hàbits, desenvolupar la seva intel·ligència emocional i fomentar les bases de l’assertivitat i la tolerància.
Temes d’interès:
Les normes i els límits, la necessitat d’horaris i rutines, les activitats extraescolars, la dedicació als deures, la sensibilitat i inseguretat, els conflictes entre germans, els xantatges emocionals, els premis i els càstigs, el donar valor a les coses, la relació amb els amics, les dificultats a l’escola, les conductes alterades, l’oposicionisme, el fracàs escolar…
Dels 12 als 14 anys:
Aquesta etapa es considera com el final de la infància i els inicis de l’adolescència, on cada persona es prepara per construir al seva pròpia identitat, lliure de les relacions de vincle amb les figures paternes.
Durant aquest període, a part d’haver canvis físics importants, també es donen canvis mentals i de conducta que afectaran al desenvolupament dels interessos, la conducta social i la qualitat de la vida afectiva.
Es dóna un canvi en el seu raonament, desenvolupant una capacitat analítica i una lògica que farà posar en marxa el seu sentit crític, potenciant la seva pròpia presa de decisions.
Temes d’interès:
La vulnerabilitat, l’autoestima, la falta de seguretat i els complexes, l’egocentrisme, el sentit de l’amistat, la necessitat de pertànyer a un grup, les conductes desafiants, la comunicació intrafamiliar, els límits i les normes, les responsabilitats, l’educació moral, la necessitat d’intimitat, l’adaptació a noves escoles, les dificultats acadèmiques i el fracàs escolar, la motivació vers els estudis, les mentides, els trastorns de la conducta alimentària, el primer contacte amb els substàncies addictives…
Dels 14 als 18 anys:
És durant aquesta etapa on l’adolescència i les seves característiques més importants arriben al seu punt àlgid. Els adolescents busquen l’autoafirmació i la creació de la seva persona, amb els seus ideals i maneres de fer, l’autonomia i independència.
Els canvis mentals i de raonament prenen un punt més crític, que determinarà moltes vegades la seva conducta i la relació amb els altres.
L’escolta i el diàleg seran imprescindibles, acompanyant a l’adolescent en les seves vivències diàries i acompanyant-lo en els moments de conflictes.
Temes d’interès:
La comunicació entre pares i fills, la relació entre germans, la relació entre companys i les noves amistats, la necessitat de límits i normes, els horaris, el respecte vers els pares, la seguretat i la busca de la pròpia identitat, les responsabilitats, el fracàs i absentisme escolar, els hàbits d’estudi, les dificultats acadèmiques, la tria de nous estudis, els primers llocs de feina, les activitats dels caps de setmana…