ENTRENAR LA MENT

Últimament, els casos que més abunden a la consulta de la psicologia d’adults són els d’ansietat. Uns apunten que és la feina que els agobia, altres la relació amb els companys, altres una ruptura,  altres alguna frustració, altres a la quantitat d’hores que treballen, altres la falta de temps per la seva vida personal… Els motius poden ser molt dispars, però el punt comú en tots els casos és la dificultat per afrontar una situació (o més d’una) que els desborda, i per a la que creuen que no tenen estratègies per assolir-les i donar-les solució.

 

El primer dia que arriben, els pacients ho acostumen a fer nerviosos, per una banda, per la nova situació d’anar a una psicòloga, i per l’altra, perquè quan arriben, ja estan força fràgils i apurats (i normalment, ja han anat al metge de capcelera i ja els ha receptat medicació).

 

Després de la primera presa de contacte amb el pacient, el que acostumem a veure que no és la situació en sí el que els ha desbordat, sinó el que han pensat respecte a aquesta situació. I d’aquest pensament (automàtic, i normalment irracional) és del qual es deriva l’ansietat. Així doncs, no és la situació la que els hi provoca l’ansietat (la feina, el company, una malaltia, una separació…) sinó la manera en que pensen sobre aquesta situació, el significat que li donen. Les situacions en sí moltes vegades no les podem canviar, però el que sí que podem modificar és la pròpia percepció que fem de les coses que ens envolten i els missatges que ens enviem a nosaltres mateixos.

 

Quan no estem bé ens enviem missatges amb to dramàtic i imperatiu la majoria de vegades, exigents, que ens aporten unes obligacions, que si ens parem a prendre consciència, són bastant irracionals.

Quan analitzem les frases que arriben al cap dels nostres pacients en adonem que moltes vegades són de dos estils:

FRASES DE “JO HAIG DE…”: jo haig de solucionar-ho, quan no em veu es posa trista, haig d’ajudar-lo, si no hi sóc les coses no funcionen, he d’arribar a tot, he de fer el que em demanen perquè confiïn en mi, ho haig de fer perfecte, no em puc equivocar…

FRASES DE “ÉS TERRIBLE QUE…”: és terrible que em quedi sense feina, si ell em deixa em moriré, sense ell no sóc res, suspendre l’examen és el pitjor que em pot passar, si no arribo a tenir una feina fixa no sé què pensaran de mi…

IMG_2690Totes aquestes frases imperatives i dramàtiques només ens aporten angoixa. Angoixa i ansietat. I de què serveixen?? DE RES, perquè som persones, i això significa que no podem arribar a tot! Si els altres no ens ho exigeixen, perquè ho fem nosaltres mateixos?

Aquestes frases, aquestes percepcions, aquestes creences, són el que anomenem CREENCES IRRACIONALS, és a dir, creences errònies que hem de canviar, que funcionen de manera automàtica i que no són evidenciables a simple vista (hem d’estar molt al cas per reconèixer-les). Haurem de fer ús de la introspecció per adonar-nos dels propis pensaments erronis.

 

L’ANGOIXA i l’ANSIETAT funciona com una alarma natural que hem d’aprendre a escoltar. Hem d’aprendre a reconèixer els seus símptomes i actuar en conseqüència per evitar situacions de perill.

 

Com la reconeixem? Quan una situació ens resulta estressant, segurament, rebrem senyals diverses, diferents segons la persona (insomni, malsons, sospirs profunds, manca d’aire, tremolors, caràcter irascible…). Això, és l’angoixa. Ella acostuma a aparèixer de manera gradual, però a vegades, com que no l’escoltem, creix i creix fins que ens ofega i ens desborda.

En la majoria dels casos, aquesta angoixa, aquesta ansietat, seguirà apareixent i augmentant gradualment en simptomatologia i freqüència fins que la tinguem en compte i decidim fer canvis a la pròpia vida. Si no hi parem atenció, correm el risc d’adonar-nos només quan és massa tard i petem. És important posar-hi esforç en autoconèixer-nos i aprendre a utilitzar estratègies d’afrontament per evitar que el globus s’infli massa i peti.

 

Quines estratègies podem utilitzar? El primer de tot es parar atenció al nostre interior i aprendre a escoltar-lo. Té moltes coses a dir-nos. I després, un cop reconeguda la seva aparició, podem anar a buscar respostes per algunes preguntes:

– Què és el que no funciona?

– Quina situació és la que em provoca aquest malestar?

  • Què penso jo respecte a aquesta situació? Què és el primer que m’ha vingut al cap al viure-la?
  • Això que penso és real al 100%?

– Com afronto jo aquesta situació?

– Quin és el meu paper real? I quin paper m’obligo jo a tenir? Realment algú m’exigeix més del que he de fer o puc oferir?

– Què passa si no puc arribar a tot?

– Com puc baixar el meu grau d’angoixa?

– La solució al problema està a les meves mans?

– Si no és així, i tenint en compte que no puc resoldre allò que no depèn de mi, què he de canviar de la meva manera de veure-ho?

El parlar amb nosaltres, el diàleg intern, el sentir què diu el nostre cos, és vital per afrontar moltes de les situacions que vivim en el dia a dia. Canviar la percepció de les coses, els nostres pensaments, faran canviar les nostres emocions. Però això és com qualsevol múscul del cos: cal entrenar!!! A que no seria suficient anar un dia al gimnàs per mantenir-te en forma? Doncs per sentir-te bé tu mateix (per pensar en positiu!), tampoc. Si entrenem aquesta virtut, cada vegada ens serà més fàcil detectar la simptomatologia i resoldre-la. Altres vegades, necessitem un professional que ens orienti a fer-ho (serà el nostre entrenador personal!!!), però no per necessitar ajuda, serem més dèbils! Tot al contrari, haurem estat prou valents per conèixer què pensem, què sentim i decidir que ho volem canviar!

 

I això sí que està a les nostres mans!

 

IMG_2494

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: