“LA PRIMAVERA TROMPETERA YA LLEGÓ… YA ME DESPIDO DEL ABRIGO…”

La primavera, temàtica recorrent de molts poetes, fa que la majoria de persones visquem uns canvis hormonals que ens poden dur de l’estat més apàtic a l’eufòria més descontinguda, produint canvis tant a nivell fisiològic com psicològic.

LA PRIMAVERA LA SANG M’ALTERA!

A la Carme li encanta el bon temps. Ja tenia ganes, des de feia dies, de desfer-se del maleït abric de l’hivern i poder anar una mica més lleugereta de roba i dir “hola” a la seva estimada primavera.

A l’hivern acostuma a estar de més mal humor, tot li carrega, està cansada; això de que es faci fosc a les sis, i entri i surti de la feina de nit, l’entristeix i sent que els dies li passen sense ni tan sols aprofitar-los. A part del fred, que ella és fredolica de mena, té la sensació que el sent més que ningú.

En canvi, i seguint el refrany…, “a la primavera, la sang se li altera”, i li canvia l’humor, i està sempre més contenta, i arriba a la feina somrient, perquè s’ha llevat i ja hi havia llum, i sortirà, i encara li quedarà molta tarda per endavant. I els caps de setmana semblen que tinguin cent hores. I té més ganes de sortir, d’arreglar-se, de conèixer gent, d’anar aquí i allà, i li agrada, perquè se sent més guapa!

Fisiològicament, existeix una via neurològica, que va des de la retina a l’hipotàlem. L’hipotàlem és una zona situada al centre del cervell, on estan tots els nuclis reguladors de les hormones. Els dies que van d’abril al juny tenen moltes hores de sol, i aquesta llum activa la via retino – hipotalàmica – produint-se així l’explosió hormonal.

Psicològicament, ens sentim més forts, perquè tenim més energia: hi ha més hores per fer coses, ens dóna la sensació que el dia té més hores, som més eficaços, ens costa menys llevar-nos pel matí i començar la rutina del dia, i el cap de setmana, és la bomba!

A més a més de les qüestions fisiològiques i psicològiques, també ens “alterem” per motius ben bé ambientals: el fred de l’hivern s’acaba, deixem l’abric a l’armari, apareixen els colors vius i floreixen els arbres…

Tots aquests canvis fan que el nostre humor s’activi i que, si més no, ens trobem millor amb nosaltres mateixos i amb els del nostre voltant.

L’ASTÈNIA PRIMAVERAL…

La Paula, ufff…, la Paula tem el final de l’hivern i l’arribada de la primavera com la pitjor cosa del món. A part de l’al·lèrgia que comença a sentir quan els arbres floreixen, que la fan anar amb el mocador de paper sota la màniga tot el dia, hi ha aquell humor…, aquell mal humor que no l’abandona. Se sent agre, agre, agre…

Està cansada ja només llevar-se, i arrossega aquest cansament fins que es fica al llit. El seu primer pensament quan sona el despertador és el de preguntar-se si aquell dia tindrà un momentet per fer una becaina.

I no només això, ja que a la feina se sent estúpida, i és com si no rendís, i li costa fer aquells programes que abans feia ràpidament i no com si no tingués ni atenció ni memòria.

A la banda contrària que al cas anterior, trobem a aquelles persones en que la sensació de fatiga i la manca de vitalitat (tant física com intel·lectual) i la pèrdua de motivació i d’interès per l’entorn són les característiques del dia a dia. És el que es coneix per astènia primaveral.

A aquestes característiques també s’associen la somnolència diürna, la dificultat de concentració, la irritabilitat i tristesa, la disminució de la libido, etc., dificultant l’execució d’activitats i les relacions del nostre dia a dia.

La primavera és molt variable: avui fa sol, i a la poca estona, es posa a ploure… (vaja, aquest any poc…, però no és l’habitual). Aquesta mateixa diferència es pot produir en nosaltres: hi ha a qui a la primavera se sent “happy” i ple d’energia i hi ha qui en aquesta època s’amarga i “no pot amb ell sol”.

De què depèn que siguem d’un tipus o d’un altre? Doncs per molt demostrades científicament que estiguin una o un altre opció, el que més afecta és la nostra personalitat. Està clar que hi ha coses que el nostre caràcter no pot canviar: ni l’al·lèrgia, ni el cansament, ni que surtin bitxos ni que voli el pol·len. Però en el que sí pot influir és en la manera en que ens prenem les coses (a la primavera i en qualsevol època de l’any). Serà molt més beneficiós si tenim una visió més optimista de la vida: somriem perquè avui ha sortit el sol i la roba s’assecarà abans o somriem perquè plou i regarà les plantes, ens alegra que els nens vulguin sortir a passejar amb les bicicletes o m’alegraré perquè estic super cansada i tinc al·lèrgia, però la reunió de la feina ha sortit genial…

Poseu-vos una mica a prova!!! Feu una llista de coses que us agradin i que es poden fer a la primavera. Podeu demanar ajuda als més petits de la casa, que segur que a ells se’ls hi acudeix un milió de coses i no es preocuparan per si estan cansats o tenen astenia primaveral.

Una vegada fet, toca dur-la a terme, però no com una obligació, sinó buscant la part positiva de l’activitat (perquè sempre n’hi ha una) i gaudiu d’ella!

I TU, AMB QUI ET SENTS MÉS IDENTIFICAT???

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.