EL CORTISOL, L’HORMONA DE L’ESTRÉS…

Què és i què fem amb ell?

El cortisol és l’hormona que està més directament relacionada amb l’ESTRÉS.

Si ens centrem a nivell biològic, la podem definir com una hormona glucocorticoide, que s’encarrega de la regulació del metabolisme de carbohidrats, afavorint la formació de glucosa i suprimint l’activitat del sistema immunològic. 

El nostre cos genera el cortisol com a mecanisme de protecció, quan detecta una amenaça i acostuma a produir-se més durant el dia per estar alerta davant possibles situacions amenaçants i disminueix el seu nivell a les nits.

Així doncs, el cortisol és una hormona protectora que fa posar-nos en alerta quan detectem una amenaça i poder actuar de manera activa. Però què passa quan detectem com a amenaçants situacions que realment no ho són? Doncs que tenim un extra d’alliberació de cortisol, generant efectes colaterals negatius pel nostre cos i la nostra ment. 

Això és el que passa amb l’ansietat: el nostre cos es prepara per a fer front a una amenaça, alliberant cortisol en grans quantitats i de manera contínua. 

Uns nivells alts de cortisol, puntualment, són beneficiosos per a tenir una reacció acurada davant una situació real de perill, però el problema és quan els nivells són massa alts al llarg del temps, ja que una de les conseqüències que es poden generar és la supressió del sistema immunològic, per tal d’estalviar energia, a més de provocar un augment d’histamina, el qual explicaria perquè la gent acostuma a emmalaltir quan està amb estrès. 

Posem un exemple: 

Un nivell d’activació regular és òptim per a fer front a les situacions que vivim en el nostre dia a dia. El nostre cos i la nostra ment han d’estar preparats per actuar d’una manera acurada si es dóna una amenaça real. Imagina que estàs a casa teva i comences a olorar a fum… i t’adones que s’ha calat foc un interruptor… el teu cap i el teu cos han d’estar prou actius com per actuar en conseqüència (que estiguessin totalment relaxats no seria adequat tampoc perquè la teva reacció seria molt més latent). Però si el teu nivell d’activació és massa elevat, probablement la teva resposta tampoc serà adequada, ja que actuaràs de manera atropellada, sense coherència, potser impulsivament…

Tothom tenim el nostre nivell d’activació òptim, personal i particular per a cada moment concret. 

El problema doncs es genera quan aquest nivell d’activació és massa elevat durant un període llarg en el temps. Les nostres defenses baixen, tendim a emmaltir més, afegit, està clar, a tenir una reacció de conducta poc adequada. 

Així doncs, és un problema tant l’excès com el dèficit de cortisol, ja que en tots dos casos altera el funcionament de l’organisme (a nivell biològic) i la nostra resposta davant de les amenaces o situacions.

Ara ja sabem que tenir un grau òptim d’activació és necessari,  que un nivell massa baix o massa alt, o massa perllongat en el temps, ens complica el dia a dia… Ara bé. Què fem per arribar a aquest nivell òptim???

A la teràpia cognitiu – conductual hi ha 4 factors implicats:

SITUACIÓ —— PENSAMENT AUTOMÀTIC ——- EMOCIÓ ——- CONDUCTA

Tendim a pensar que una determinada situació ens genera una emoció concreta… però la realitat és que és el SIGNIFICAT QUE LI DONEM a aquesta situació, el que ens fa sentir d’una o altra manera (però d’això si us sembla, en parlem un altre dia, i ens endinsem en el fantàstic món de la teràpia cognitiu – conductual). 

Centrem-nos ara en baixar el cortisol. Què puc fer?

Canviar la situació? Si la puc canviar fantàstic… però i si no… 

Canviar el pensament que tenim d’aquesta situació? Acostuma a ser el més funcional i més beneficiós a llarg termini. També és el que costa més de dur a terme. 

Canviar l’emoció? Podem rebaixar el nivell de cortisol a través de respiracions profundes, tècniques de relaxació,sortint a fer esport…

Canviar la conducta? Podem veure com reaccionem i canviar el registre de comportament, tot i seguir neguitosos…

Com veieu, la millor manera de baixar el cortisol és trobar una fòrmula que barregi les quatre variables… una mica de cada, però sobretot, escoltant al teu cos i estant al cas de les senyals que t’envia prèviament avisant de que el teu nivell de revolucions està a punt de sobrepassar-se. És aquí on hem de començar a actuar.

Pensem una mica… què faries tu per baixar el cortisol???

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: