Ja arribant a finals de gener – principis de febrer…toca fer la pregunta obligada: “Quants de vosaltres heu aconseguit fer dels vostres objectius de principis d’any un HÀBIT? I quants de vosaltres ho heu deixat ja per a l’any que ve?
A vegades, un dels problemes principals per a aconseguir-los està en la manera en que ens els plantegem, així que avui us porto uns “tips” per motivar-vos a recuperar-los i, si no va ser al gener, provar a veure si el febrer és el mes definitiu per aconseguir-los.
Primer de tot us vull parlar de la teoria SMART, una que a nivell de la Psicologia s’utilitza molt per la facilitat que l’acompanya. SMART són les sigles de cinc paraules que resumeixen les característiques bàsiques de com hem de formular un objectiu.
S – SPECIFIC: un objectiu ha de ser específic, concret, detallat.
M – MESURABLE: és important que l’objectiu es pugui mesurar de manera quantitativa, per poder calcular la progressió. El que es pot mesurar és el que es pot millorar.
A – ACONSEGUIBLE: l’objectiu que ens plantegem l’hem de poder aconseguir, ha de ser realista, estar dintre de les nostres possibilitats.
R – REFORÇANT: l’objectiu que ens plantegem ha de ser reforçant per nosaltres, ens ha de fer il.lusió, i a poder ser, ens ha d’ajudar a aconseguir “algun premi”.
T- TEMPORAL: l’objectiu que ens plantegem ha de tenir un temps definit per aconseguir-lo, perquè no se’ns dilati en el temps. Això farà que poguem dividir l’objectiu en minimetes, a nivell temporal, fins a arribar la data desitjada.
Però… i després… COM PUC MANTENIR LA MOTIVACIÓ PER ACONSEGUIR L’OBJECTIU?
Seguim els següents passos:
- Definir l’objectiu seguint la teoria SMART. Recordeu: eSpecífic, Mesurable, Aconseguible, Reforçant i Temporal.
- Visualitzar el nostre dia a dia i veure en quin moment del dia podré dur a terme l’activitat que he decidit. Haig de tenir en compte a què dedico les 24 hores del dia i on puc encabir l’estona dedicada a la nova activitat. Això implicarà potser deixar de fer alguna, canviar horaris o prioritzar.
- Ja tenim l’activitat i el moment. Ara falta dur-ho a terme, que és el que més costa, i aquí entra en joc la motivació. La MOTIVACIÓ és el que ens impulsa a començar alguna cosa i a continuar esforçant-nos, a ser constants i a no rendir-nos, tot i trobar dificultats.
- Apunta a un paper, al mòbil…, on tu vulguis, les raons per les que vols aconseguir aquest objectiu. Això és el que hem de recuperar el dia que no tinguem ganes.
- Enregistra la teva evolució. És bo poder fer un “diari” on anotis el que has fet, com ho estàs fent, que estàs aprenent, on estàs arribant…
- Busca un aliat!
- I confia en tu: tot, o quasi tot en aquesta vida, és possible!, sempre que tinguis disciplina i t’hi esforcis. Veure’t fent l’activitat, com la realitzes, com l’aconsegueixes… t’ajudarà a dur-la a terme i t’animarà!