VOLTA A FORMENTERA NEDANT, PER LA FIBROSI QUÍSTICA

El primer cap de setmana del juliol, un grup de calderins ens vam traslladar fins a l’illa de Formentera per participar a la XIII Volta a Formentera nedant, donant suport a la Fundació Respiràlia i a l’Associació Balear de Fibrosi Quística. 

El millor d’aquesta Volta a Formentera nedant és el seu caràcter no competitiu i solidari. Els nedadors que hi van conviuen durant tres dies, sense donar importància a aspectes com la comoditat o el menjar calent. La natació es converteix en l’excusa per fer una cosa que t’agrada, per compartir, i per voler repetir l’any que ve!  
El dijous al vespre, ens van fer el breafing al pavelló de Sant Francesc. Allà ens vam ajuntar tots els participants d’enguany. Els veterans s’anaven saludant al retrobar-se a nedadors d’altres edicions. Els que ens estrenàvem en aquesta trobada estàvem nerviosos, però amb aquells nervis que tens quan et proposes fer una cosa que et ve molt de gust. Després de donar-nos a conèixer el que és la Fibrosi Quística i veure el vídeo de la Volta de l’any passat, ens van donar les instruccions per a la d’enguany. Tots estàvem molt contents, i vam acabar la vetllada amb un sopar promogut pel Consell Insular. 
A les 10.00 hores del divendres, tots els nedadors ens vam col·locar el casquet rosa, les ulleres i la boia, i vam sortir nedant de la Platja del Cavall d’en Borràs fins al vaixell que ens esperava més enllà, “El Capitan Jack”. Ell seria l’encarregat de desplaçar-nos al llarg de les diferents etapes de la Volta. 
El primer dia havíem de fer la part oest de l’illa, però el mal temps i les meduses van impedir arribar a fer les braçades previstes per aquell dia, i ens vam haver de conformar amb una petita nedada i amb els paisatges idíl·lics de l’illa. Tot i els pocs quilòmetres nedats, molts de nosaltres ens vam endur de record del primer dia una picada de medusa…


El dissabte pujàvem al vaixell a les 9.00 del matí. Al port de La Savina, inclús hi havien petites onades. El temps de primera hora del dia no presagiava que fos millor que el divendres… Els ànims d’alguns nedadors anaven minvant…, fins que, per sort, va sortir el sol!!! I vam poder nedar. I molt. Vam fer totes les platges de Migjorn, situades al sud de l’illa, des de Cap de Barbaria fins quasi la Mola. Preciós! Sorra blanca, brisa lleu i quilòmetres d’aigua per endavant… Al final del dia, 10.000 metres a les esquenes, braçades per la Fibrosi Quística. Aquell dia estàvem reventats… però era d’aquell cansanci que, si és perquè has fet el que t’agrada, és quasi agradable… I sí! Hi ha agulletes agradables! 
El diumenge era l’últim dia de travessia… però tot i que feia sol, el vent no va tornar a acompanyar-nos gaire, i les meduses tampoc, i vam haver de canviar l’etapa prevista… però això no va impedir nedar. Cap al migdia, “El Capitan Jack” va tornar a encaminar-se cap a la Platja del Cavall d’en Borràs, l’origen de la Volta, on tots els participants estàvem cridats per acabar aquesta edició a fer unes coreografies a la platja, que unirien el nedar amb la fibrosi quística. 

La Fibrosi Quística és una malaltia genètica que dóna lloc a segregacions mucoses espesses i un mal funcionament de diferents òrgans: pulmó, pàncrees, glàndules sudorípares i òrgans reproductors. La simptomatologia més freqüent són les infeccions pulmonars recurrents, dolors abdominals, femta amb molt mala olor i oliosa i risc greu de deshidratació. Des de l’any 2000, a les Balears es diagnostica la FQ a través de la prova del taló. Abans es diagnosticada pels símptomes. Una de cada 40 persones és portadora sana del gen mutat i 1 de cada 6.400 acabats de néixer té la malaltia. El tractament antibiòtic, la nutrició controlada, la fisioteràpia respiratòria combinada amb l’exercici físic i l’adherència són els pilars del tractament de la Fibrosi Quística. 

L’experiència ha estat brutal. A tots els que ens vam desplaçar fins allí ens ha encantat donar el nostre gra de sorra per la Fibrosi Quística, i més en un paratge com l’illa de Formentera. De segur, que repetirem!! 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: