TORNADA A LA NORMALITAT- LA IMPORTÀNCIA DE LES RUTINES I ELS HÀBITS

Aquests primers dies de setembre, la majoria de nosaltres, estem tornant a la “nostra normalitat”, a la nostra rutina, al nostre dia a dia. 

Lluny queden (o almenys, així ens sembla a nosaltres) els dies de platja infinits, les excursions de muntanya, els no-horaris, els àpats a deshores. 

Els últims dies de vacances, més d’un diu (i més d’un pensa i no diu…): “podria estar tota la vida de vacances”. I tu, podries estar la resta de teva vida de vacances, sense rutines ni horaris? Què faries? 

Les RUTINES i els HÀBITS són necessaris, tant pels més petits de casa com pels adults, ja que donen seguretat i saps què s’espera que es faci en aquell moment en concret, potenciant l’autonomia, la socialització, la conducta responsable… A la vegada, ajuden a organitzar el temps i d’aquesta manera, estructurar també al cervell i connectar a la persona, en cada moment concret, amb el que està passant al seu entorn més immediat. 

Les paraules RUTINES i HÀBITS moltes vegades s’utilitzen indistintament, però no sempre signifiquen el mateix, tot i que sempre van agafades de la mà. 

Hàbit significa que la persona ha aprés una acció i després la reprodueix de manera adequada, quan toca i sense necessitat de que ningú li recordi que ho ha de fer. 

Les rutines, en canvi, són aquelles activitats que duem a terme de manera regular i de manera sistemàtica, més o menys estables, de manera quotidiana i molt pautades. 

Moltes vegades, per no dir sempre, no hi ha RUTINES sense HÀBITS. Per dir-ho d’alguna manera, la rutina seria el punt final dels hàbits. Primer crees l’hàbit i aquest es converteix en rutina. 

COM ADQUIRIM UN HÀBIT? HEM DE SEGUIR QUATRE PASSOS: 

  1. PREPARACIÓ: observem i mirem què necessitem, quines són les habilitats necessàries per aprendre el procés de la conducta.
  2. APRENENTATGE: s’aprèn l’hàbit mitjantçant una certa supervisió.
  3. AUTOMATITZACIÓ: repetició de l’hàbit, fins que no calgui la supervisió.
  4. CONSOLIDACIÓ: dur a terme les accions que composen l’hàbit, de manera més generalitzada, en qualsevol situació, en qualsevol lloc i en qualsevol moment. 

Un cop hem après un determinat hàbit (o més), l’interès en part de la nostra rutina diària, el qual ens aporta seguretat i control a l’hora d’actuar davant de diferents situacions. A part d’aquest control i seguretat, les rutines ens aporten uns altres beneficis (alguns ja els hem anat esmentant al llarg de l’article): 

BENEFICIS DE LES RUTINES I ELS HÀBITS: 

  • Sentim més control i seguretat a l’hora de fer determinades activitats
  • El nostre cap està més ordenat i organitzat. L’ordre extern ens dóna ordre intern, i al revés. Si el nostre cap és un caos, és més probable que sorgeixin sentiments com l’angoixa i l’estrés.
  • Podem ser més autònoms 
  • L’automatització d’una tasca, pot fer que aboquem l’atenció necessària en una altra activitat, ja que la que tenim com a rutinària, no cal que tingui una atenció focalitzada ni sostinguda. 
  • Ajuda a que tinguem millor organització i gestió del temps, fent que poguem dedicar més temps a aquelles activitats que més ens agraden. 

Així doncs, podem afirmar, SÍ, SÓN NECESSARIS! Tant per adults com per nens: per ser més autònoms, sentir-nos més segurs, evitar la sobreprotecció, donant control, reforçant el nostre autoconcepte i fent-nos persones més organitzades i coherents. 

I tu, ADULT, ETS EL MILLOR MODEL PER L’INFANT QUE ET MIRA!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: