A LES PORTES DE NADAL I REIS

A LES PORTES DE NADAL I REIS

“Estimats Reis Mags de l’Orient,

aquest any m’he portat super bé. He recollit les meves joguines sempre que m’ho han dit els meus pares (bé, sempre, sempre… potser no, però crec que forces vegades) i he suportat més del que tocava al pesat d’en Gerard. I mira que ha estat pesat aquest any, eh? Tot el dia seguint-me i volent fer les coses de grans i no s’adona que jo ja tinc 7 anys!

He estat pesant molt sobre què demanar, perquè la mare m’ha dit que no em passi, i al final, m’he decidit per la següent llista: un joc de la consola, una bici nova (la que tenia se m’ha quedat petita), un CD d’aquell grup nou tan guai, una càmera de fotos, un llibre (això és per fer contenta la mare, que em diu que demani coses pràctiques), i no sé que més, el que volgueu vosaltres.

Espero que m’ho porteu tot, que jo a la terrassa us deixaré neules i torrons.”

                                                                                                          Queralt

Els nens necessiten jugar, i l’època de Nadal i Reis és idònia per a poder regalar joguines, però una cosa és regalar i l’altre abusar.

Jugar és una activitat indispensable per a un desenvolupament físic, cognitiu, afectiu i social equilibrat. El joc ens permet ser persones curioses, disposades a investigar i interessar-nos pel nostre entorn més immediat.

Per a gaudir d’un bon joc, hem d’assegurar que els nens tinguin un espai adequat i prou estimulant, un temps suficient i sense presses i, a poder ser, altres nens, per poder compartir el joc i les vivències. Evidentment, també necessiten les joguines.

Les joguines haurien de tenir les següents característiques:

–          que siguin estimuladores i motivadores

–          que siguin variades

–          que siguin de qualitat (segures): la joguina no pot posar en perill la salut i la seguretat ni dels nens ni d’altres persones (han de complir la normativa i informar de com ha de ser el seu ús i el possible risc que pot comportar si no s’utilitza correctament)

–          suficients: tenir més joguines no implica ni agrair-les ni gaudir-les més. Un excés de joguines fa que el nen no valori tot aquell arsenal que té al davant. És millor que s’ofereixi menys quantitat però de major qualitat

–          adequades per a cada edat: cada joguina, degut a les seves característiques o al que vol aconseguir, és més adequada per una edat que per a una altra. El fet de regalar una joguina de més edat no fa que el nen sigui ni més intel·ligent ni més capaç. Hem d’estar al cas de l’evolució de cada nen i dels seus interessos per a triar la millor joguina

El joc, però, no només és interessant per a l’infant, sinó que també ho és, i molt, per a l’adult que comparteix el temps amb ell. Quan el joc és compartit, ajuda a conèixer més al nen, a potenciar els vincles afectius i a transmetre models i valors. Per aquest motiu, seria convenient plantejar-nos, si en aquestes properes festes, podríem substituir tantes joguines i regalar més temps de dedicació i de qualitat amb els més petits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: