LES ALTES CAPACITATS

“Els nens i adolescents amb altes capacitats demostren respostes notablement elevades, o el potencial necessari per a aconseguir-les, comparats amb altres individus de la mateixa edat, experiència o entorn. Tenen alts nivells de capacitat en les àrees cognitives, creatives i/o artístiques, mostren una capacitat excepcional de lideratge o destaquen en matèries acadèmiques específiques.

Les altes capacitats es poden trobar en nens i adolescents de tots els grups culturals, en tots els nivells socials i en tots els àmbits de l’activitat humana”. (National Excelence: A case for Developing America’s Talent).

 

Entre els alumnes amb altes capacitats podem distingir tres perfils (adaptades de Castelló i Martínez, 1999):

LA SUPERDOTACIÓ: perfil on tots els recursos intel.lectuals presenten un nivell elevat tant de raonament lògic com de creativitat, una bona gestió de memòria i de captació de la informació (percepció). Aquests recursos es manifesten en el raonament verbal, el raonament matemàtic i en l’aptitud espacial. Es possibilita una producció eficaç en qualsevol àmbit o tasca i implica una diferència qualitativa molt important: disposar de recursos múltiples que permeten una acció combinada d’aquests (estratègies complexes per a solucionar problemes complexos, impossibles de solucionar amb un únic recurs).

EL TALENT: perfil on hi ha una aptitud elevada en un àmbit o tipus d’informació o en un tipus de processament. En la resta d’àmbits o de formes de processament poden presentar nivells discrets, fins i tot deficitaris. Podem trobar talents simples (el nen només destaca en un àrea concreta, mentre que en la resta presenta valors normals o deficitaris) o talents múltiples o complexos (el nen presenta aptituds específiques diferents.

LA PRECOCITAT: és un fenomen evolutiu i implica un ritme de desenvolupament més ràpid, però no pas l’assoliment de nivells de desenvolupament superiors. Els alumnes solen manifestar un major nombre de recursos intel·lectuals que els seus companys, mentre els recursos intel·lectuals bàsics estan madurant. Una vegada acabada la maduració, la seva capacitat intel·lectual és completament normal, per tant, la precocitat serà més manifesta com més petits siguin els nens. És un procés evolutiu, mentre que els dos conceptes anteriors són fenòmens cognoscitius estables.

 

Al llarg de l’etapa de desenvolupament i activació dels recursos intel.lectuals bàsics (entre 0 i 14 anys), les diferències de configuració poden ser com a mínim per dues causes: diferències en el ritme de desenvolupament (precocitat – si l’activació dels recursos intel.lectuals es duu a terme en un espai de temps més breu que el ritme mitjà) i diferències de sostre (si, un cop finalitzant el desenvolupament cognoscitiu bàsic, l’alumne presenta més i millors aptituds que la mitjana – superdotació i talent).

El que s’acaba d’esmentar, es podria esquematitzar de la següent manera:

 

ALTES CAPACITATS

–          SUPERDOTACIÓ

–          TALENT

  • TALENT SIMPLE
  • TALENT COMPLEX

Els talents poden ser: lògic, creatiu, matemàtic, verbal, social, esportiu, acadèmic, artístic figuratiu

–          PRECOCITAT

 

LES FALSES CREENCES SOBRE LES ALTES CAPACITATS (AACC)

–          Sol ser de classe mitjana o alta. El nen amb AACC prové de qualsevol classe social.

–          Té un alt coeficient intel.lectual. El criteri psicomètirc no és l’únic i cal complementar amb models que identifiquin el major nombre de factors o variables de les AACC: creativitat, aptituds, etc.

–          Presenta superioritat física o bé està poc capacitat físicament. El seu desenvolupament físic és totalment independent de l’alta capacitat.

–          La superdotació és innata. La biologia juga un paper important en el desenvolupament intel.lectual, però el context on es desenvolupa influeix en la seva capacitat.

–          Sol ser excessivament seriós i amb poc sentit de l’humor. Té un sentit de l’humor més avançat del que s’espera per la seva edat.

–          Obté un bon rendiment escolar. Destaca en totes les àrees del currículum. En ocasions pot obtenir un baix rendiment escolar o destacar només en les àrees uqe li interessen.

–          Acostuma a avorrirs-e. No més que els altres nens de la seva edat. Dins l’aula s’ha d’ajustar la seva resposta educativa a les seves capacitats.

–          Té ordinàriament una gran motivació per a tots els temes. S’interessa i destaca en els temes que desperten la seva curiositat.

–          Propens als desequilibris psicològics. Acostuma a tenir menys desequilibris que altres companys sense altes capacitats.

–          Ha de ser atès per professionals superdotats. No és necessari que el professorat sigui superdotat. Ha de ser madur socialment i emocionalment i especialemtn ha d’orientar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: