ELS BENEFICIS DE FER PUNT DE MITJA I/O GANXET

Fa un any que vaig començar a fer punt. De fet, de petiteta, ja havia volgut fer alguna cosa, seguint els passos de la meva mare, que passava unes bones estones fent-nos jerseis i bufandes a la meva germana i a mi. Sempre volia fer, sempre tenia mil idees… el que em faltava era la paciència. Jo volia començar i fer ja un jersei per les nines.
Finalment l’any passat, em vaig decidir a fer-ho d’una manera més seriosa… Voltant pels carrers, vaig veure un anunci de classes, i allí vaig anar! A poquet a poquet, vaig anar aprenent el punt bobo, el punt del revés, el punt arròs… I sobretot, vaig aprendre a tenir una estona per mi, una estona on no pensava en res més que en fer bé la meva labor, el qual em permetia desconnectar de les preocupacions amb les que arribava a la classe. A banda de l’esport, que m’apassiona, he trobat en el punt una verdadera lanateràpia.

La primera imatge que ens ve al cap quan parlem de fer punt és la d’una iaiona fent punt, en una butaca. A mi, la primera imatge que em ve al cap és la de la meva mare, a l’habitació on jo feia els deures, fent-me companyia. Mentre jo feia els deures de l’escola, ella estava a prop meu teixint alguna cosa. M’encantava! A dia d’avui, el fet de fer punt, s’ha deslligat d’aquesta imatge, i ja no és qüestió ni de sexe ni d’edat.

QUÈ ÉS LA LANA-TERÀPIA?
Com el seu nom indica, consisteix en utilitzar el teixit com teràpia per persones que pateixen algun desordre emocional. Però com totes les teràpies, no només està indicada per persones amb dificultats, sinó que la pot dur a terme qualsevol persona, com a factor preventiu i per a aconseguir els beneficis que aporta.

Alguns ja li comencen a anomenar, el ioga del segle XXI. Jo no sé si tindrà els mateixos efectes que el ioga, ja que aquest és un camp que desconec per complet, però sí que puc assegurar, com a psicòloga, i com a persona, que el teixir… ajuda!

QUINS BENEFICIS APORTA?

BENEFICIS PSICOLÒGICS – EMOCIONALS: Mentre contes punts, no tens temps en pensar en els problemes de la vida diària, disminuint l’ansietat i l’estrès i la focalització en pensament negatius (millorant estats depressius i de dolor). Fomenta l’esforç, la paciència i la disciplina per acabar una cosa que hem començat nosaltres mateixos. A més a més, la satisfacció i l’optimisme que deriven del treball personal involucrat en un procés de creació, de fer les coses per un mateix, són immensos, el qual fa millorar l’autoestima. Promou la tranquil•litat i el bon humor.

BENEFICIS PSICOLÒGICS – CEREBRALS: realitzar qualsevol activitat manual estimula la imaginació i la creativitat; la repetició de determinats moviments potencia la concentració, l’atenció i el retenir informació, involucrant els dos hemisferis cerebrals al mateix temps; l’ordenació d’un patró fa que les teves idees es clarifiquin; contes, descontes, tornes a contar, mantenint activa la teva ment. En les persones grans, ajuda a recordar uns moviments que per ells havien estat molt mecànics, sent molt favorable en el treball amb persones amb demència.

BENEFICIS FÍSICS: ajuda a la psicomotricitat i coordinació de les mans. Redueix el ritme respiratori i cardíac, oferint un estat de benestar i tranquil•litat.

BENEFICIS SOCIALS: fer punt no només és una teràpia, també és una distracció. Mentre fas punt en companyia, parles amb els companys, potencies la comunicació, és una bona excusa per reunir-se i compartir experiències; potencia el sentit de pertànyer a un grup, amb qui et sents a gust, i que a més valora les teves creacions.

A més a més d’aquests beneficis reconeguts, hi ha altres factors que faciliten el fer punt: la quantitat de material que necessites és mínima, i hi cap a qualsevol lloc; ho pots fer allà on vulguis, al tren, a l’autobús, a casa o a la sala d’espera de la consulta del metge; pots fer regalets a aquells que estimes (només regala les teves labors a qui sàpigues que les apreciarà, si hi ha el risc de que algú et digui que no li agrada, no li facis res, el punt és la teva teràpia, així que només busques beneficis emocionals en tu), aprens idiomes quan els patrons estan en altres llengües; fas la roba al teu gust; el tacte de la llana és molt relaxant i perquè, en definitiva, tot el que et pugui aportar un granet de sorra al teu benestar, no està de més provar-ho!!!

Advertisement
A %d bloguers els agrada això: