L’ADDICCIÓ ALS VIDEOJOCS

Els pares del Manel arriben una tarda a la consulta. Per telèfon m’han fet cinc cèntims de que el motiu pel que venen és que el seu fill passa tota la tarda connectat a la consola.

Arriben amoïnats, molt preocupats. Diuen que ja no saben què fer, que han fet de tot… han passat per anar a les bones, i a les dolentes. I cap ha funcionat, diuen lamentant-se.

El Manel va a l’institut al matí. Fa 3r de l’ESO. Sempre ha estat un nen estudiós, de bones notes. Juga a hoquei tres dies a la setmana (més el partit dels caps de setmana) i sempre ha tingut bona relació amb els seus pares, té confiança en ells i sempre acudeix a ells si els necessita. Té una germana petita: la Natàlia, que té vuit anys. Des de fa un temps, però, tot és diferent. El noi afable, estudiós i responsable, s’ha esfumat. – És com si ens l’haguessin canviat – diuen els pares. -Abans arribava a casa, dinava, feia la feina, després anava a entrenament, sopava i dormia bé. Era un nen feliç. Els caps de setmana feia els partits d’hoquei i sortia a fer un volt amb els seus amics o quedaven per jugar a la consola. Però era una estona. Ara s’hi passa hores, inclús vol deixar l’hoquei per jugar més estona. Està irascible, tot el molesta, per tot crida o fa cops de porta. Té a la seva germana fregida, i a nosaltres també. Em sap greu parlar així, però el Manel té un problema, però no sabem com ajudar-lo. I clar, els estudis…, ha suspès vuit assignatures a la mitja avaluació-. La mare trenca a plorar… El pare la reconforta, amb els ulls brillants també. Impotència. La impotència d’aquells pares que no volen tirar la tovallola, però que ja no tenen més recursos per afrontar la situació, que se senten desbordats i que l’actitud del seu fill els supera.

 

 

 

La Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat a conèixer la nova classificació de malalties. En aquesta nova classificació, la Classificació Internacional de Enfermedades (CDI) es deixa de considerar la transsexualitat com a malaltia mental (ja era hora!), i s’inclou per primera vegada l’ADDICCIÓ ALS VIDEOJOCS.

 

Poznyak, membre del Departament de Salut Mental i Abús de Substàncies de la OMS, fou el que va proposar el nou diagnòstic i va exposar que hi ha tres característiques principals de diagnòstic (o característiques del desordre de joc):

  • El comportament del joc té prioritat sobre altres activitats en la mesura en que altres activitats es duen a la perifèria (el joc és el top ten de les prioritats de la persona, deixant de banda altres activitats o rutines diàries). La condició duu a una angoixa i un deteriorament significatius en el funcionament personal, familiar, educatiu, ocupacional o altres àrees importants. També pot afectar a la son, a la dieta… (per la deficiència d’activitat física).
  • Falta de control sobre el joc (freqüència, intensitat i durada): la persona és incapaç de controlar la seva conducta cap al videojoc i no pot posar límit al temps que inverteix en aquesta activitat ni a les vegades que ho fa durant el dia o la setmana.
  • Inclús quan es donen conseqüències negatives, aquest comportament continua o s’intensifica (ha sorgit un patró de comportament persistent o recurrent de gravetat suficient).

Aquest patró de comportament pot donar-se a través d’internet (jocs online) o de manera digital personalment i l’OMS considera que són necessaris 12 mesos per a fer el diagnòstic, tot i que el plaç pot ser menor si es compleixen tots els requisits de diagnòstic i els símptomes són greus.

 

Com es pot veure, les principals característiques són força semblants a les característiques de diagnòstic dels trastorns per ús de substàncies i el trastorn de joc. De fet, ja hi ha qui anomena al videojoc l”heroïna digital”, comparant les imatges brillants i encisadores amb les substàncies més addictives del món.

 

 

 

Ara és el Fornite, el Maincraft, o algun altre el que està de moda. Però pot ser el FIFA o inclús el Pokemon o el CandyCrush.

L’edat de més afectació és l’adolescent, tot i que pot donar-se en edats més tempranes (a la consulta han arribat infants de 8 anys que ja juguen al Fornite) i també es pot donar en edats més avançades, tot i que és menys habitual (però sempre hi haurà qui jugui al Candy a la feina i això faci que no faci les entregues en el temps que s’espera o que s’endugui una bronca del cap per estar jugant a una reunió).

El patró essencial és el descrit a l’exemple: nois/noies que deixen els interessos que tenien fins ara per centrar tot el seu temps i atenció al videojoc. Baixa el rendiment acadèmic, perquè “necessiten” tot el seu temps lliure per jugar. Perden les seves relacions socials (diuen que ja es relacionen online, o que no els interessen). La relació amb els pares és dolenta (perquè són considerats “els inquisidors” que els hi prohibeixen jugar)… en definitiva, totes les àrees de la seva vida se’n van a orris. També la part emocional, ja que es tornen irascibles, susceptibles, la seva vida té un únic interès, i la seva autoestima serà millor o pitjor només depenent de la seva capacitat en el joc. Seran persones que estaran cada vegada més soles, i que necessitaran el joc per sentir-se millor (com el que necessita el “xute” per tenir el “subidón” d’energia, estaran eufòrics mentre juguen, però quan la partida acaba, cada vegada necessiten més temps de joc per tenir la mateixa bona sensació, i es mostraran nerviosos, fins que no comencin el joc i saciïn així la seva “dosi necessària” d’”heroïna digital”.

 

Aquest article no pretén ser alarmant, però sí necessari per la importància que està agafant avui en dia el consum d’hores de joc. I que a vegades pot quedar camuflat perquè necessiten l’ordinador per fer les tasques escolars.

 

Mantingueu una relació de confiança amb els vostres fills, sapigueu què fan, a què juguen, si el joc és adequat. Procureu que no deixi les seves activitats habituals, que surti amb els amics, que no s’aïlli, que faci activitat física, que tingui altres interessos. Parleu amb ells, parleu molt, amb una relació de confiança, i sempre, oferiu la vostra ajuda!

 

IMG_8078

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: