ELS “MANAMENTS” DEL NADAL

ELS “MANAMENTS” DEL NADAL

Dos setmanes i Nadal! Els carrers són plens de gent, els centres comercials “a tope”, les nadales sonen i les llums ja estan enceses. Amb tot això, s’inicia també la frenètica cursa de les compres! I jo sóc la primera en caure. Cada any, el 7 de gener, em dic: “l’any que ve menys regals, i a més, amb anticipació! No penso esperar a l’últim moment!” Us penseu que ho he fet? “Ni hablar”. Aviat arriba el tió, el pare Noel, els Reis Mags, i tothom compra, i compra, i compra!

Els més petits fan interminables cartes, assenyalen tot dels catàlegs de joguines, i a nosaltres, ens costa posar fre! I si no som nosaltres, són els avis, els tiets o els veïns, i acabem les festes tips de menjar i de regals!

Però si una cosa té de bo no haver començat a comprar és que, si us plau: CONTROLEU EL NOMBRE DE REGALS QUE REBEN ELS NENS EN AQUESTES FESTES!!! I ALS GRANS TAMBÉ!!! L’excés no és bo, de fet, fa que no valorin les joguines (o altres regals), que s’avorreixin més fàcilment i que no parin atenció a res.

I a més de controlar, intenteu seguir “els manaments dels regals de Nadal”. Evidentment, no són premises obligatòries per ningú, però sí que són tres paràmetres en que la majoria de psicòlegs coincidim a l’hora de regalar:

“ELS REGALS HAURIEN DE SER TRES: alguna cosa que es desitgi, alguna cosa per llegir i alguna cosa per a compartir” (i aquests paràmetres poden servir tant per adults com pels més petits de la casa).

ALGUNA COSA QUE ES DESITGI: aquest és el més senzill de triar, perquè bàsicament, és amb el que més il.lusió ha estat parlant aquests últims dies i que, només per veure la cara que posarà a l’obrir-lo, ja n’hi ha prou! (I amb un d’aquest estil, ja en tenen prou).

ALGUNA COSA PER LLEGIR: un conte, un llibre, un còmic. Cal triar un llibre adequat a l’edat de cadascú, però és important que no falti un llibre a cap casa, i que poguem aprendre a gaudir de la lectura.

ALGUNA COSA PER COMPARTIR: aquest regal hauria de ser quelcom per compartir amb al família (parella, amics, germans…). L’important és que aquest regal impliqui temps junts gaudint d’alguna activitat (és una mica trist regalar temps, però és el regal més preuat que hauríem de fer als que més estimem, tot i que no només hauria de ser per Nadal).

Si seguim aquestes premises, potenciarem que qui rebi els regals aprecii allò que rep, evitant fer créixer més aquesta societat de consum en la que vivim, on moltes vegades confonem la felicitat amb el tenir (tenir més diners, més joguines, una casa més gran o un cotxe més potent). Si com a adults no volem tenir aquests valors, tampoc hem de permetre que siguin aquests els que impregnin als nostres infants (perquè sinó tindrem fills infeliços, buits si no tenen tot allò que volen i acostumats a tenir tot de manera immediata). La societat ja és prou ràpida, gairebé tot és accessible…, però podem ensenyar que a vegades, les coses no són tan fàcils, i requereixen un esforç l’aconseguir-les, i que no cal tenir tot i de tot per ser feliç. Amb els regals de Nadal (i en qualsevol moment de l’any) és una bona oportunitat per transmetre-ho.

Aprofiteu al màxim aquestes festes. Són moments d’estar junts, per educar, per gaudir, per crear records… No recordeu les vostres pròpies festes de Nadal d’infantesa? Avui, aquests dies, estem creant i donant forma als records que els més petits de casa tindran quan siguin grans. Penseu que el millor record, el que més es manté a la memòria, és aquell que va carregat d’emoció: una abraçada, una tarda junts, cantar nadales, riure fins no poder més (no recordaran el cúmul de paquets que han obert… això quedarà a l’oblit, però sí que recordaran que aquell dia el pare, la mare, els avis… ell/a mateix/a se sentien feliços, simplement, pel fet d’estar junts, perquè per ser feliç, es necessiten realment poques coses…

BON NADAL I FELIÇ ANY NOU 2019!!! QUE EL PROPER ANY ES COMPLEIXIN TOTS ELS VOSTRES DESITJOS!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: