DESCANS, AMÉN

(CAL FER UN INCÍS, QUE AQUEST ARTICLE EL VAIG COMENÇAR A FER AL GENER 2019… I COM VEIEU… ESTEM QUASI ACABANT FEBRER, I ÉS QUAN EL PUC ACABAR. UNA VERGONYA PER LA MEVA PART, PERÒ MOLT REPRESENTATIU DEL RITME FRENÈTIC D’AQUESTS ÚLTIMS MESOS. AIXÍ QUE VA “COMO ANILLO AL DEDO”).

Gener de 2019, època en que tothom es planteja objectius, nous reptes, canvis de rutina… en fi, fer tot allò que duem el 2018 dient que volem fer, i que no hem fet. Potser ho hem escrit en un paper, potser només ho tenim a la ment, però segur que és un seguit de coses.

I no, no és un escrit sobre com aconseguir allò que ens proposem (d’aquests ja n’he fet alguna vegada, i no hi ha més secret en que siguin realistes i en la tenacitat de cadascú). Avui vull parlar d’alguna cosa que va més enllà… perquè ens plantegem mil i una coses, afegides al frenètic ritme del dia a dia, i quan les pensem fer “si no tenim temps?”. Afegeix anar al gimnàs, que no “et pilli el toro” amb la compra de la setmana, a les rutines de les extraescolars, la feina i demés… No…! tampoc és un escrit desmoralitzador, perquè jo sóc la primera en pensar que “hi ha temps per tot”, s’hi un s’organitza bé, però has de voler, i sobretot, anar descansat.

Ara pensareu, “si descanso, no tinc temps de fer les coses”… i jo us diré, “si no descanses, no podràs fer les coses”.

I és que infravalorem el descans, tant en adults com en nens. En nens potser és més fàcil, no? A les nou han d’estar al llit, i dormen fins les set o les vuit… (càlcul ràpid, eh?). Però, i els adults?

Jo sempre he pensat que seria ideal una regla bàsica (que no vol dir que jo la compleixi): si el dia té 24 hores, utilitza 8 per treballar, 8 per dormir i 8 per fer allò que vulguis… Sóc conscient que hi haurà qui pensarà, “sí, és clar, per fer el que jo vulgui! Si em passo dos hores a la carretera per anar i tornar de la feina, després haig de fer rentadores, fer sopars…No és l’ideal del que jo vull”, i estaré d’acord. Ja us dic, que jo sóc la primera que no ho compleix, però “en casa de herrero, cuchara de palo”. Però aquest seria el meu ideal!

Voldria dormir 8 hores (però no puc perquè tinc un nadó de deu mesos, que encara es desperta una mitjana de tres – quatre vegades la nit, i m’haig de llevar a les cinc si vull anar a entrenar). Voldria treballar 8 hores (però sóc autònoma i a vegades el rellotge se’n va d’hora). Voldria tenir 8 hores per fer el que volgués (però em conformo amb poder entrenar 1h i mitja al dia, i poder fer els àpats amb el meu fill i el meu marit). I el cap de setmana, recupero, per dormir i conciliar. Ja us he dit que jo mateixa no ho compleixo, però sí que és el que m’he proposat per aquest any!

Donem poca importància al fet de descansar el suficient i oblidem que és essencial per a la salut i el benestar. Quan descansem, el nostre cos es recupera i restaura, mitjantçant diferents fases que tenen lloc durant el cicle de descans. Durant aquestes fases, els teixits del cos creixen i es reparen, l’hormona del creixement (responsable del creixement i del desenvolupament del cos) es segrega, i l’energia del cos es restaura. La memòria millora, el sistema immunològic s’enforteix, millora la concentració i l’atenció, el teu humor i estat emocional (és veritat allò de “mañana lo verás mejor”, després d’un període de descans, les coses es veuen d’una altra manera).

ON AFECTA PRINCIPALMENT EL MAL DESCANS?

– ENERGIA: mentre dormim, el nostre cos recupera l’energia perduda durant el dia. Estem acostumats a carregar mòvils, tauletes, etc. El nostre cos necessita també que el carreguem cada nit. Carregant-se, recupera forces, tornant a estar al 100% de bateria per afrontar el següent dia. Què passa si no carreguem el suficient? Doncs que el nostre cos no funciona en tota la seva totalitat, i anirà més lent… (costarà més que funcionin les diferents aplicacions – apps – de l’organisme).

– CAPACITATS I FEINA: tal com dèiem amb l’energia, si no descansem, les apps no funcionen adequadament, i dins d’aquestes apps hi trobem: atenció, concentració, capacitat executiva, ressolució de problemes… diguem que estarem menys alerta, menys hàbils a nivell mental…

– MAL HUMOR: està clar “no descansar fa veure les coses més negres!”, a més d’estar més irritables i tenir menys paciència… i això, evidentment, afectarà a les nostres relacions (a la feina, a casa, amb la parella, amb els amics…).

– FÍSIC: per molt que us pesi (i mai millor dit), no descansar, engreixa. Produeix un desajustament hormonal i metabòlic que farà que la persona engreixi…

Així doncs, si el nostre objectiu per aquest any és aconseguir un benestar global, l’equilibri cos – ment, hi haurà diferents factors que haurem de fer jugar i que quadrin, sense que un sigui més important que l’altre: estabilitat emocional (sobre aquest tema ja hem parlat altres vegades), menjar sa, fer esport i descansar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: