Davant d’una mateixa situació, les persones podem actuar de manera diferent, i aquesta diferència vindrà determinada del caràcter, per una banda, i d’experiències passades per una altra.
Al món de la psicologia, de la comunicació i de les relacions, diferenciem tres maneres bàsiques d’afrontar les situacions: passiva, agressiva i assertiva. Veurem la diferència entre elles.
CONDUCTA PASSIVA:
Aquest tipus de conducta el duen a terme persones que tenen dificultat per expressar obertament el que senten, el que pensen i el que volen, i quan ho fan, ho fan d’una manera derrotista, demanen disculpes, es mostren insegurs i amb poca confiança en ells mateixos, el qual provoca que els altres no els tinguin en consideració. Els costa defensar els seus drets i cedeixen sempre. La persona que actua així se sent incompresa, sent que no se la té en compte i se sent manipulada. Interiorment, s’enfada amb els altres perquè “passen” d’ell i no tenen present el que ell pensa.
CONDUCTA AGRESSIVA:
Aquest tipus de conducta el duen a terme persones que expressen els seus pensaments, sentiments i opinions d’una manera inadequada, els imposen per sobre dels dels altres. La conducta agressiva es pot manifestar de dues maneres: directa o indirecta. L’agressió verbal directa inclou insults, ofenses verbals, amenaces, comentaris hostils…, la indirecta es basa sobretot en gestos o en ignorar. Aquestes persones intenten dominar a l’altre, volen afeblir a l’altre per sortir-se amb la seva.
CONDUCTA ASSERTIVA:
Aquest tipus de conducta el duen a terme persones que poden expressar els seus pensaments, sentiments i opinions, sense vulnerar a l’altre. Manifesten de manera clara i respectuosa les emocions, les opinions, els pensaments, les voluntats, poden defensar els seus drets i, alhora, acceptar els pensaments i crítiques dels altres, sense sentir-se culpables. Quan expressen el que senten o les seves opinions, ho fan sense agredir ni ser agredit.
Les persones assertives:
- Poden expressar els sentiments i desitjos, positius o negatius, sense infravalorar a l’altre i sense sentir vergonya.
- Saben dir “no” quan cal, no es deixen trepitjar.
- Defensen els seus drets, amb respecte.
- Tenen els seus errors, i no s’avergonyeixen.
- Demanen ajuda quan la necessiten.
VEIEM ALGUNS EXEMPLES:
SITUACIÓ 1:
“Has quedat amb el teu amic per prendre alguna cosa i arriba 30 minuts tard. Li has enviat un whatsapp, però no t’ha contestat ni t’ha avisat que arribaria tard. Et sents enfadat”. Com actuaries:
- CONDUCTA PASSIVA: “Va, anem a fer el cafè”.
- CONDUCTA AGRESSIVA: “Estic molt enfadat, sempre arribes tard. La propera vegada, no t’esperaré”.
- CONDUCTA ASSERTIVA: “He estat esperant mitja hora. M’hagués agradat que m’haguessis avisat que arribaries tard”.
SITUACIÓ 2:
“Un company de classe sempre et demana els treballs a última hora perquè mai els fa a temps”.
- CONDUCTA PASSIVA: “ Està bé, te’ls passaré”.
- CONDUCTA AGRESSIVA: “No et penso deixar el treball, jo m’he passat una setmana fent-lo i ara no et solucionaré a tu la vida perquè no l’hagis volgut fer”.
- CONDUCTA ASSERTIVA: “Seria millor que l’intentessis fer tu, sinó, podem tenir problemes tots dos, i ens poden suspendre. Si vols, et puc ajudar, però no et deixaré copiar el meu”.
La conducta assertiva és la més adequada i eficaç a les nostres interaccions amb els altres, per això és important que recordis:
- Que tens uns drets i que els has de defensar.
- Que un d’aquests drets és “a dir NO”.
- Que pots expressar els teus sentiments
- Que els altres t’han d’escoltar i han de tenir en compte els teus desitjos i voluntats.
- Que tu també has de respectar els dels altres.
- Que no t’has de sentir culpable per no sentir o pensar com els altres.
- Que pots tenir les teves pròpies opinions.
- Que pots canviar d’opinió.
- Que ningú ha de prendre decisions per tu.
- Que has de ser responsable amb els altres.
- Que has de demanar disculpes, però quan sigui necessari.
- Que no has d’arraconar als altres, perquè ells també tenen el seu valor.
- I que tu vals, les teves opinions valen, i els teus sentiments valen!
