M’ESTIC ESTRESSANT

La Marina es lleva cada dia a les sis del matí, i a aquesta hora comença la seva marató. S’aixeca del llit i va a posar la cafetera. Mentre es fa el cafè, posa la rentadora i prepara el dinar i els entrepans per l’hora del pati de l’Eduard i la Neus, els seus fills, i pel Jaume, l’altre nen gran de la casa, el seu marit. Pren el primer cafè del dia, i se’n va a la dutxa. En sortir, es vesteix i li posa la corretja al Duc, i el treu a passejar. Quan torna, estén la rentadora i va a les habitacions dels nens, i lluita amb ells per a que es llevin. A la Neus sempre li ha costat més llevar-se, i amb els cinc anys que té, inventa totes les estratègies possibles per no sortir del llit i per treure a la seva mare de polleguera. En aquest moment, per fi, apareix el Jaume per l’habitació i s’encarrega de vestir als nens i preparar les motxilles de l’escola.
Per un moment, es troben tots a la cuina per esmorzar. “Vinga, menja els cereals”; “és que aquests són els que els dimarts no m’agraden, i avui és dimarts…”; “doncs fes com si fos dimecres i te’ls menges”, “que no mare, que em farà mal la panxa…” (…) , “doncs no esmorzis, ja menjaràs més per dinar”.
En acabar d’esmorzar, el Jaume s’acomiada i se’n va a l’oficina. La Marina duu als nens a l’escola i després se’n va a la gestoria, on treballa de 2/4 de deu a 2/4 de quatre.
Quan acaba de treballar, va a casa a dinar, i a continuació a recollir els nens a l’escola; i des d’allà, directes a…, avui és dimarts? La Neus a ballet i l’Eduard a natació. I s’ha tornat a deixar la tovallola i les sabatilles de bany!!! Haurà d’enviar a la Neus amb la mare d’alguna amigueta a ballet, i ella passar de nou per cassa a recollir el que s’ha descuidat. El seu fill s’enfadarà amb ella, i tindrà tota la raó.
Arriben a l’hora en punt al curset de natació, i el seu fill, com era d’esperar, fa uns morros enormes. D’on haurà sortit aquest fill sempre preocupat per ser puntual?
Mentre els nens estan a les activitats extraescolars, s’acosta al supermercat a comprar quatre coses que necessita per passar la resta de setmana. Però el que en un primer moment havien de ser quatre coses, acaba sent un carro ple.
Va a buscar a la Neus a ballet, que surt amb una bossa gran, amb una disfressa, i una nota: “s’han de cosir les ales al vestit de papallona, pel festival de final de curs” (el que li faltava ara, ser modista!).
Després, les dos van a buscar a l’Eduard al club de natació, i retiren cap a casa, perquè encara falten per fer els deures de l’Edu i passar per la dutxa.
En sortir del bany, arriba en Jaume de la feina, amb cara de pomes agres, el qual significa que el dia no ha anat tan bé com esperava… Deixa les coses, es canvia la roba, i ajuda a la Marina a preparar el sopar, que avui serà complicat, perquè hi ha verdura i peix, el qual no motiva a cap dels seus fills. En acabar de sopar, els nens s’acomiaden dels pares i se’n van a la seva habitació, a mirar un llibre, fins que els pares els diguin que han d’apagar el llum.
La Marina i el Jaume renten els plats, i preparen les coses per l’endemà.
A les deu, van a fer el petó de bona nit als seus fills. Quan la Marina entra a l’habitació de la Neus, aquesta ja està endormiscada, i ha deixat caure el llibre d’en Patufet a terra. S’atansa a fer-li el petó i les rodanxones mans de la seva filla li obsequien una abraçada, mentre li diu: “t’estimo mama”. Aquest moment anul•la totes les estones d’estrès que ha passat durant el dia i li proporciona un agradable estat de benestar.

Definició d’estrès
Definim estrès com aquella tensió, fatiga, pressió… a la qual està sotmès un objecte o una persona. En l’àmbit mèdic i psicològic, anomenem estrès psicosocial al conjunt de situacions d’un individu que li exigeixen un rendiment superior al normal, utilitzant l’estrès com una reacció defensiva física i mental de l’ésser humà, per fer front a un ambient considerat desfavorable.

Tipus d’estrès
Tenint en compte els diferents factors implicats en la manifestació d’estrès, es parla de:
– hipoestrès (poc estrès) i hiperestrès (molt estrès)
– diestrès (estrès negatiu – quan les demandes són molt grans pel nostre organisme) i euestres (estrès positiu – quan l’estrès estimula a millorar-nos i superar-lo)
– estrès agut (curt en el temps, però de molta intensitat) i estrès crònic (estrès lleu que dura molt temps)

Evolució de l’estrès
Quan l’estrès apareix, es produeix en la persona una activació fisiològica, cognitiva i conductual. La situació d’estrès fa que el cervell es posi en guàrdia. La reacció del cervell és preparar el cos per a l’acció defensiva. El sistema nerviós es desperta i les hormones s’alliberen per activar els sentits, accelerar el pols, aprofundir la respiració i tensar els músculs. Aquesta resposta ens ajuda a defensar-nos contra les amenaces.

Els episodis curts o infreqüents d’estrès representen poc risc; de fet, els canvis provocats per l’estrès ens poden resultar molt convenients, proporcionant-nos l’optimització dels recursos de l’organisme per sortir de la situació el millor possible. Quan el desencadenant desapareix, l’oganisme recupera la normalitat fisiològica, psicològica i de comportament.
Però quan les situacions estressant se succeeixen sense resolució, el cos roman en un estat constant d’alerta, posant-nos a la defensiva, percebent-nos atacats, ens tornem més irritables i augmenta el risc de patir algun tipus de malaltia, tant físiques com psico – emocionals.

La recepta per prevenir l’estrès
La millor recepta per combatre l’estrès és dur una vida equilibrada, entre el treball i el repòs i entre la relació amb la família i amb la societat. Distribuir el nostre temps adequadament i sentir que controlem la nostra pròpia vida. Treballar, però gaudir de les afeccions, actuar i descansar. Alimentar-se equilibradament, vigilar el pes, dormir el necessari, fer exercici amb freqüència, organitzar-se bé el temps, separar la feina de la vida personal, aprendre a comunicar les nostres preocupacions, trencar la monotonia … ens ajudarà a afrontar les situacions, dificultant que ens superin. Estratègies com la relaxació, les tècniques cognitives, els massatges, la hidroteràpia… també poden ajudar a afrontar de manera satisfactòria les situacions que ens sobrepassen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: