LES AVANTATGES PSICOLÒGIQUES DE L’ESPORT

LES AVANTATGES PSICOLÒGIQUES DE L’ESPORT

L’Aina es lleva a quarts de sis del matí. El seu entrenament de natació comença a les sis i són exigents amb els horaris. Ara està preparant els campionats estatals. Si tot va bé, li agradaria un dia ser olímpica. És tenaç i valenta. Té quinze anys.

La Maria té trenta anys. Es lleva cada matí a les sis. Es posa la roba de córrer i surt a fer deu quilòmetres diaris. Acaba fent uns estiraments, anant a la dutxa, esmorzant i sortint cap a treballar. Li agrada fer esport al matí, perquè diu que és la millor manera d’activar-se i emprendre amb ganes el dia.

En Joan té 33 anys. Treballa a jornada partida en unes oficines. Té dues hores per dinar, i una d’elles la inverteix en sortir a córrer pel parc de la Ciutadella i les platges de la Barceloneta. Quan arriba a casa a mitja tarda, ajuda al seu fill gran a fer els deures i juga a la caseta amb la Blanca, la més petita.

La Raquel va dues vegades a la setmana a pilates. Té 56 anys, i mai s’hagués pensat que “a la seva edat” (com ella diu…) l’enredarien per fer esport. Li encanta! A vegades l’acompanya la seva filla Anna, que és la que la va engrescar.

La Lola ha après a nedar als 60 anys. La van prejubilar a la feina i va tenir molta por de no saber què fer. Així que va decidir que aprendria allò que no havia sabut fer mai! Va anar al club de natació i a hores d’ara és capaç de fer 50 metres sense agafar-se a la corxera.

En Quim i la Clàudia van descobrir l’spinning per un amic de la colla. Quan acaben els dos de treballar, es troben a la porta del gimnàs i fan la classe de les set de la tarda. Activen el cor i es mouen després d’un dia sencer asseguts a les cadires dels seus despatxos. En acabar, van cap a casa i treuen a passejar al seu gos.

La Mercè i en Joan sopen cada dia d’hora. Una vegada han rentat els plats, es posen les sabates d’esport i caminen pel poble, d’una punta a l’altra. Ho fan agafats de la mà. Tenen 76 i 78 anys respectivament.

En Manel no té temps entre setmana, però cada dissabte agafa la bicicleta i surt a fer muntanya. És agradable estar en contacte directe amb la natura després de passar cinc dies enclastat a la màquina de la fàbrica on treballa.

En Josep, la Paqui, en Miquel i la Júlia són els quatre membres de la família Bonet. Els agrada fer excursions familiars i cada diumenge al matí fan algun cim. La Júlia encara va a la motxilla sobre l’esquena del pare, però aviat tindrà prou resistència per a seguir al seu germà. Queda embadalida quan arriben a dalt de tot de les muntanyes.

Hi ha moltes maneres de fer esport, i cadascú ha de triar la que millor s’adapti a la seva persona i al seu estil de vida (i a les seves obligacions).
És cada vegada més freqüent el veure a gent córrer pels carrers de la ciutat, sortint en bicicleta o fent classes de TBC o natació.
Però és una moda? La gent ha constatat que aporta algun tipus de benefici? És només per estar més prim, o més saludable, o millor en diferents esferes?
El paper de l’exercici físic influencia directament en la millora del benestar individual i social. Té una afectació positiva tant a nivell físic com psicològic. Com és deduïble, té una relació directa amb la reducció d’estats, com l’obesitat, la hipercolesterolèmia, els mals a les articulacions, etc. Però és molt, o més important, la relació que té amb problemes com l’ansietat o la depressió. Així mateix, l’exercici físic també ofereix altres beneficis de caire psicològic, com la potenciació de l’autoestima, l’augment de la sensació de control, la millora en la confiança…

L’esport com a fenomen social:
Cal diferenciar, està clar, les dues directrius que pren la gent que practica esport:
– Els que fan esport com a rendiment
– Els que fan esport com a oci o de temps lliure
El que diferencia les dues vessants és la motivació, l’exigència mostrada i la demanda social.
Cada vegada hi ha més gent utilitza l’esport com a pràctica social. Pots formar part d’un equip, o d’un grup de classe, conèixer a nova gent d’altres entorns, o simplement, no estar tancat a casa. L’empatia, l’assertivitat, la confiança en l’altre, el companyerisme i les habilitats socials són alguns dels aspectes aconseguits.

L’esport com a potenciador del benestar psicològic:
L’esport evadeix. Que l’esport evadeix significa que, mentre estàs practicant esport, no penses en altres coses. T’has d’esforçar en fer bé l’exercici, i mentre et concentres en això, no li dones voltes al problema que t’espera demà a l’oficina.
L’esport et fa potenciar sentiments com la seguretat en un mateix i l’autoestima. Ets sents millor, i això afecta positivament a la concepció que tens de tu i l’autoimatge. Crees més control sobre les situacions i la teva pròpia conducta. Et marques objectius i t’esforces per aconseguir-los. Un cop assolits, el benestar, la confiança, el rendiment, l’orgull i la seguretat són evidents.
És demostrat estadísticament, que l’esport té una relació correlacional amb estats com la depressió i l’ansietat. A part dels beneficis que aporta en l’autoimatge i a nivell emocional, hi ha estudis que demostren que el cervell, la hipòsifi i altres teixits produeixen diverses endorfines que poden reduir la sensació de dolor i produir un estat d’eufòria.
L’esport també influencia positivament sobre les capacitats cognitives, millorant aspectes com l’atenció, la memòria, la percepció i la capacitat de concentració.
Així mateix, el fet de marcar-te una rutina ajuda a determinades persones davant els problemes d’organització i planificació.

Davant del dubte, fes esport. Tria la teva modalitat, amb qui fer-ho, on fer-ho… quin és l’esport que més s’adequa a tu i a les teves necessitats. Deixa’t descobrir tot els beneficis que l’esport et pot aportar, per aconseguir un millor equilibri biològic, psicològic i social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: