COM AFRONTAR EL DOL EN ELS MÉS PETITS

Ahir va arribar el Joan a la consulta. Venia trist, molt diferent a altres dies, que és tot un espinguet. Normalment arriba esvalotat de l’escola, amb moltes ganes d’explicar coses. Ahir era diferent. Venia molt ensopit. Malauradament, jo ja sabia perquè era… Els seus pares m’havien trucat abans per dir-me que el tiet (germà del pare), finalment, havia mort.

El Joan m’ho explica de seguida. Es nota que té moltes ganes de parlar-ne… li deu cremar a dins com una foguera. El tiet Carles i ell estaven molt units, perquè ell no tenia fills i el Joan era com un fill per ell (era el tiet divertit que el duia a tot arreu i li deixava fer coses d’amagades dels seus pares).

El Joan plora, està trist, i també està enfadat, perquè no acaba d’entendre perquè ha passat això, i perquè li ha passat al tiet (a les “pelis” només moren els dolents). Acaba seient a la meva falda, perquè en aquell moment, el que necessita és una abraçada. Una vegada plora desconsoladament, podem començar a “treballar” aquest dol que sent.

Parlar i informar als nens de que algú ha mort és una de les situacions més complicades en que ens podem trobar els adults. Tots ho volem fer de la millor manera, per no fer-los patir… i moltes vegades no sabem com fer-ho.

El fet que la mort encara sigui un tema tabú a la societat d’avui en dia, fa que moltes vegades, a casa, no en parlem del tema fins que passa. Per això, hauríem de tenir clar que la mort, per dolorosa que sigui, és una cosa que passa i forma part de la vida.

Quan els pares arriben a la consulta demanant com explicar-li al seu fill que algú que s’estimen està molt malalt, o que ja ha mort, el primer que els hi dic és que no hi ha una única manera de transmetre aquesta informació, ja que dependrà tant del nen/a (edat, caràcter, sensibilitat…) com de nosaltres mateixos.

Tot i que cada cas sigui únic, podem prendre unes quantes generalitzacions que aniran bé a l’hora d’afrontar aquest moment:

  • Si hi ha una malaltia en la que es preveu el desenllaç, és bo que es pugui anar anticipant al nen/a del que significa la mort.
  • És millor que sigui el pare o la mare, o una persona de confiança, qui doni la notícia al nen.
  • És important que la informació es doni el més aviat possible, en un entorn calmat i amb la major tranquil.litat possible.
  • Quan donem la notícia, cal transmetre-la amb seguretat i de manera afectuosa, tant amb les paraules com amb fets (agafant la mà, mirant als ulls…)
  • Demanar-li si vol fer alguna pregunta o necessita saber alguna cosa més (moltes vegades, no entenen la situació i els hi venen un munt de preguntes al cap que necessiten que els responguem). Potser no tindrem la resposta per a tot el que ens preguntin, i així els hi hem de fer saber també, però intentarem donar les explicacions que necessitin de la manera més tranquil.la possible.
  • Sobretot, els hem de dir la veritat. És important que sàpiguen que la mort és el final d’una vida i que la persona que ha mort, no tornarà (no ha anat de viatge, “no hi ha un autobús que torni del cel”…), per evitar confusions i que pugui connectar amb la realitat i amb el que significa.
  • Cal animar-los a que si volen, poden plorar. No passa res. I nosaltres també ho podem fer si així ho necessitem. És important ser legítim amb les emocions i no hem de tenir por a expressar els nostres sentiments.
  • Quan ja estiguin més tranquils, es pot parlar dels bons moments que s’ha passat amb aquella persona.

Transmetre la notícia de la mort d’algú que s’estimen als nens és una de les tasques més complicades que ens tocarà fer com a adults… és important sobretot utilitzar dos coses: sentit comú i afecte. El dolor és gran, però acompanyat d’una abraçada i de tranquil.litat… sempre és menys.

img_0465-1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: